fbpx

Öğrenci Motivasyonunu Artırma Yolları 2

Bir önceki yazımızda öğrenci motivasyonunu artırma yollarına değinmiştik. Şimdi, öğrenci motivasyonunu artırmak için birkaç yöntem daha aktaracağız. İlk yazıyı okumadıysanız buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Öğrenci Motivasyonunu Artırmak İçin Birkaç Küçük Fikir Daha

10- Takdir Edin

Bir başarının takdir edilmesi kadar doğru ve güzel bir şey yoktur. İster 7 yaşında olun ister 70. Başarılı bir iş sonunda takdir edilmek herkesin hoşuna gider. Bu yüzden sorumluluklarını yerine getiren öğrenciyi mutlaka takdir edin ve övün. Öğrenci motivasyonu için hem en önemli hem de en basit şeylerden biri bu.

11- Hevesli Olun

Öğretme konusunda ne kadar heyecanlı ve hevesli olursanız, öğrencileriniz de öğrenme konusunda hevesli olacaklardır. Bu kadar basit.

12- Öğrencilerinizi Tanıyın

Öğrencilerinizi tanımak onların isimlerini bilmek değildir sadece. Gerçek manada tanımaktan bahsediyoruz. Nelerden hoşlanıyor, nasıl daha kolay öğreniyor… Özel ilgi gösterdiğiniz ve tanıdığınız her öğrenci değer gördüğünü anlayacak ve daha motive halde daha sıkı ders çalışacaktır.

13- Öğrencilerinizin İçsel Motivasyonlarını Bulmalarına Yardımcı Olun

Bütün gün öğrencilerinizi ne kadar motive ederseniz edin, eve gidince yine motivasyona ihtiyaç duyacaklardır. Bu yüzden onlarda içsel bir motivasyon uyandırmalısınız. Belki uzun vadeli planlar yapmalarını sağlayarak motive edersiniz, belki de kendi kişisel deneyimlerinizden örnekler verirsiniz. Tamamen size kalmış.

14- Öğrencilerinizin Kaygısını Yönetin

Elbette ki bazı öğrenciler beklediğiniz başarıyı gösteremeyecekler. Sonuç ne olursa olsun onları motive etmeyi bırakmayın. Onlarla ilgilenmezseniz öğrencileriniz kaygı ile de başa çıkmak durumunda kalacak ve durum iyice kötü hal alacaktır. Bu tarz öğrencileri motive etmek de yukarıda bahsettiğimiz gibi öğrencilerinizi iyi tanımaktan geçiyor. Onlara özel bir ilgi göstermeniz gerekebilir.

15- Yüksek Hedefler Koyun

Öğrencilerinizin hedeflerini yüksekte konumlandırın. Ama imkansız da olmasın. Yüksek hedef iyidir ama başarması imkansızsa öğrencileri hayal kırıklığına uğratır. Fakat başarılabilecek yüksek bir hedef öğrencilere hem güven aşılayacak hem de motive edecektir. Dengeyi iyi ayarlamalısınız.

16- Geri Bildirimde Bulunun

Geri bildirim her zaman çok önemlidir. Öğrencilere, geri bildirimi değerlendirmeyi öğretmek ise daha da önemli. Öğrencilere yanlış gittikleri yerleri güzelce anlatın, tavsiyeler verin. Bir daha hata yaptıklarında sabırla geri bildirim vermeyi tekrarlayın. Hatasız olan her işte bir hata vardır çünkü. Hata her zaman olacaktır. Önemli olan geri bildirimlerle motivasyonu canlı tutmak.

17- İşleri Biraz Eğlenceli Hale Getirin

Çocukların öncelikle okulu eğlenebilecekleri bir yer olarak görmeleri gerekiyor. Aksi halde bir süre sonra okulda sıkılacaklardır. Sınıfı eğlenceli ve yaşanılası bir hale getirmek için biraz yaratıcılığınızı kullanmanız yeterli.

18- Başarı İçin Fırsatlar Sağlayın

En iyi öğrencilerin bile anlamakta, kavramakta güçlük çekeceği konular olacaktır. Anlamadıklarında hüsrana uğrayabilirler ve motivasyonları düşebilir. Bu gibi durumlarda yine öğretmenlere büyük bir iş düşüyor. Onları psikolojik olarak da motive etmeliler ve yeni fırsatlar sunmalılar. Onlara güçlü oldukları yanları göstererek yeni fırsat kapıları açmalılar. Ancak bu şekilde o öğrenciyi yeniden motive olmuş bir hale getirebilirsiniz. Ya da dikkatlerini tamamen başka bir yere yönlendirebilirsiniz. Çocuklar derslerden ve kitaplardan sıkıldıysa eğitici ve eğlendirici, farklı uygulamaları onlara yaptırabilirsiniz. Akıl ve zeka oyunları koyun masalarına. Eğlenerek zihinsel gelişim sağlamasının yanı sıra okulu sıkıcı bir yer olarak görmelerinin önüne geçecek ve okula heyecanla gelmelerine katkıda bulunacaktır. Eğlenerek öğrenmeyi ve bu suretle motivasyonu artırmayı biraz daha bilimsel gerçeklerle desteklemek isterseniz proje temelli eğitici oyun ve oyuncaklar ile STEM araçları oldukça faydalı olabilir.

Öğrenci motivasyonu hakkında birkaç şey anlatıp sizlere yol göstermesini, fikir vermesini istedik. Anlattıklarımızı göz önünde bulundurup kendi yaratıcılığınızı da katarsanız öğrencilerinize çok şey katacağınız düşüncesindeyiz.

Paylaş:

Bir cevap yazın