Eskiden öğretmenler sıraların arkasında, tahtanın önünde ders anlatırdı. Ama bu biraz eskide kaldı. Günümüz dünyasında çift taraflı öğrenme yöntemi olmazsa olmaz. Öğretmen ve öğrenci karşılıklı öğrenmeliler ve birbirlerini bilgi bakımında desteklemeliler kuşkusuz. Sadece öğretmen temelli değil hem öğretmen hem de öğrenci temelli bir eğitim, günümüz dünyasına çok daha uygun. Deneysel öğrenme de okullarda uygulanması gereken, olmazsa olmazlardan. Gelin sizlere deneysel öğrenmede öğretmenin rolünden bahsedelim biraz.
Deneysel Öğrenmede Öğretmenin Rolü
1- İşleri Kolay Hale Getiren Kişi Olarak Öğretmen
Ne yazık ki hala birçok okulda öğretmen tek otorite ve öğrenciler pasif durumdalar. Öğretmen merkezli eğitim anlayışının en tipik göstergesi bu. Fakat öğretmen işinde gerçekten iyiyse zaten öğrencileri eğitimin merkezine koyar ve onları eğitimin birer parçası haline getirir. Öğretmen öğrencileri olaya dahil ederek problem çözme becerilerine ve karar vermelerine yardımcı olur. Ayrıca öğretmen öğrenciler için hayatın tam içindeki bilgiyi kullanılabilir hale getirir. Bu da onun kolaylaştırıcı yönünün bir özelliğidir.
2- Alanında Uzman Olarak Öğretmen
Her öğretmen bir konuda uzmandır. Bu uzmanlıkları, öğrencileri organize etmelerine ve bilgiyi yaymalarına yardımcı olur. Çoğu zaman deney yaparak, öğrencileri cesaretlendirerek ve modelleme yaparak öğretir. Her alan gibi öğretmenlerin de uzman oldukları alan günden güne değişmekte. Bilinçli öğretmenler de bunun farkındalar ve değişen ve gelişen bilgiyi takip ediyorlar. Bu sayede kendileri de sürekli öğrenme eğiliminde oluyorlar. Bu da elbette ki öğrencileri pozitif olarak yansıyor.
3- Eğitmen Olarak Öğretmen
Öğretmenin bir de eğitmen rolü vardır. Bu rol yabana atılacak bir rol değildir esasen. Bu sayede öğrencileri birlikte çalışmaya, cesaretlendirmeye vesile olur. Onları mümkün olan en iyi şekilde yönlendirir. Genelde öğrenciler ile tek tek ilgilense de takım çalışması yapmaya da elverişli hale getirir. Öğrencilere çeşitli geri bildirimler vererek hatayı minimuma indirir ve işi mükemmelleştirir.
Deneysel öğrenme sürecinde, öğretmen bu rollerin hepsini üstlendiği vakit verilen eğitimin kalitesi yadsınamaz hale gelir. Öğrenci işin içine kendisi girer ve öğretmeninin yönlendirmesiyle ortaya öğrenci ve öğretmen merkezli bir eğitim yöntemi ortaya çıkar.
Çocuklara bilimi sevdirmek istiyorsanız ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, aşağıdaki yazılarımıza da bir göz atabilirsiniz.