Öğretmenlik meslek gereği kendini geliştirmeyi hedefleyen kutsal mesleklerden. Öğretmenler ve öğretmen adayları kendilerini sürekli geliştirmeli ki yetiştirecekleri yeni nesiller de bu bilinci kazansın. Kendini geliştirmenin yolu da elbette ki kitap okumaktan geçiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da son birkaç yıldır öğretmen ve öğretmen adaylarına çeşitli kitaplar öneriyor okumaları için. Bizler de sizler için öğretmenlerin okuması gereken kitapları derledik. Buyrun bakalım.
Öğretmenlerin Okuması Gereken 10 Kitap
1- Bir Bilim Adamının Romanı – Oğuz Atay
Bir Bilim Adamının Romanı, biyografik roman türünde kaleme alınmış oldukça başarılı bir kitap. Oğuz Atay’ın İstanbul Teknik Üniversitesi’nden hocası olan Mustafa İnan’ın ilginç hayat hikayesini anlatıyor kitap. Cumhuriyetin, Anadolulu bir halk çocuğunu nasıl Profesörlüğe taşıdığını anlatan ilginç bir kitap.
2- Çocuk Davamız – Kazım Karabekir
Çocuk Davamız kitabı, Anadolu’nun içinde bulunduğu durumu belgeler nitelikte bir kitaptır. Kazım Karabekir, bu kitapta savaş sonrası Anadolu’nun sefalet içindeki çocuklar için yaptığı hizmetleri anlatır.
3- Küçük Ağaç’ın Eğitimi – Forrest Carter
4- Okul Sıkıntısı – Daniel Pennac
Fransız Edebiyatı’nın başarılı yazarlarından olan Daniel Pennac, okul hayatında tembel ve başarısız bir öğrencidir. Okul Sıkıntısı isimli kitabında ise başarısız bir öğrencinin gözünden okul kurumunu eleştirir. Yani kendi gözünden. Doğru bildiğimiz birçok tabuyu da yıkar aslında.
5- Duygusal Zeka – Daniel Goleman
Çocukları yetiştirirken onlar için gerekli olanın sadece IQ olduğunu sanarız. IQ puanının yüksek olması elbette çok önemli ama duygusal zekası gelişmeyen çocukların ileride başarılı olmaları şansının da düşük olduğunu belirtelim. Hatta günümüzde başarılı olmuş birçok kişinin duygusal zekalarının yüksek olduğu dikkati çekiyor. Daniel Goleman da kitapta bunun üzerinde duruyor.
6- Üniversite / Bir Dekan Anlatıyor – Henry Rosovsky
Henry Rosovsky, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Harvard Üniversitesi’nde 10 yıldan fazla süre dekanlık yapmış biri. Yani üniversiteleri ve verdikleri eğitimi yakından görmüş, inceleme fırsatı bulmuş kendisi. Genelde Amerikan üniversiteleri üzerinde dursa da anlattığı konu daha evrensel. Bizim üniversitelerimizden bir şeyler bulacağınıza da eminiz.
7- Eğitim, Gençlik, Üniversite – Peyami Safa
Peyami Safa bu kitabında gençlerden beklenileni, gençliğin temel sorunlarına ve onların nasıl eğitim almaları gerektiğine değiniyor. Gençlerin, bir milletin istikbali olduğunun da altını çiziyor ısrarla.
8- Sofie’nin Dünyası – Jostein Gaarder
Sofie’nin Dünyası, felsefeye giriş yapmak isteyenler için ideal bir kitap. Temel felsefi terimleri romanlaştırarak aktarma konusunda atılmış ciddi bir adım. Sıkılmadan okunacak bir kitap.
9- Emile – J.J. Rousseau
Emile, J.J. Rousseau’nun çocuk yetiştirmek üzerine kaleme aldığı şahane bir kitap. Kitap, ebeveynlerin çocuklarını kendi istekleri doğrultusunda yetiştirdiklerini, onları seçimler yaparken özgür bırakmadıkları konusuna değiniyor ve ne yapılması gerektiğini söylüyor.
10- Meraklı Zihinler/ Bir Çocuk Nasıl Bilim İnsanı Olur – John Brockman
27 adet denemeden oluşan Meraklı Zihinler, her biri tanınmış bilim insanları tarafından kaleme alınmış. Kitabın editörü, bilim insanlarına çocukluklarında sizi bilime iten şeyin ne olduğunu sormuş ve ilham verici cevaplar almış.
Öğretmenlerin okuması gereken daha bir sürü kitap var elbette ki. Bizler sadece 10 tanesini derledik sizin için. Umarım hemen okumaya başlarsınız.