Günümüzde çocukları televizyonda, bilgisayarlardan, tabletlerde ayırmak oldukça zor. Okuldan arta kalan zamanlarında muhtemelen bu 3 nesneden birinin başına geçiyorlar ve kafalarını kaldırmıyorlar. Özellikle çocuklarda okuma oranının çok düşük olmasının sebebi bu. Çocuklar elbette ki bilgisayardan da okuma yapabilirler ama basılı bir kitabı eline almanın, onu içselleştirmenin hazzını duyamazlar. Bu da okuma motivasyonunu sağlamalarına fayda etmez. Peki çocuklara okuma alışkanlığı nasıl kazandırılır? Gelin bu sorunun cevabına bakalım.
Çocuklara Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?
1- İç Motivasyon Sağlama
Ebeveynlerin ya da öğretmenlerin, çocuklara kitap okutma konusunda yaptıkları en büyük hata onları dışsal olarak motive etmeleridir. “Kitabını okursan 1 saat bilgisayar oynamana izin veririm”, “kitabını okursan seni gezmeye çıkarırım” gibi şartlı cümleler çocuğu içsel olarak motive etmekten çok uzaktır. Çocuğa dış motivasyon sağlanır ama çocuk istediği için kitap okumaz. Bunu bir mecburiyet olarak algılar. Bu yüzden yüzeysel bir okuma yapar ve kendini kitaba çok veremez. Bunun yerine çocuğun okumasını isteyerek teşvik edeceği iç motivasyon sağlayıcı yöntemler sunulmalıdır.
2- Çocuğa Seçme Özgürlüğü Tanıyın
Okullarda ya da evlerde maalesef çocuklara kitaplarını seçme özgürlüğü tanınmıyor. Öğretmen ya da çocuğun anne-babası kendi istekleri doğrultusunda çocukları yönlendiriyorlar. Hatta çocuğun okuyacağı kitapları ona sormuyorlar bile. Çocuğu seçeceği kitap konusunda özgür bırakmak ona yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden. Tabi ki seviyesine uygun kitaplar seçmesi konusunda onlara destek verebilirsiniz.
3- Birlikte Kütüphane Gezin
Kütüphaneler okumaya teşvik etmek için en özel mekanlardandır. Binlerce kitabın arasında, kitap kokusunu içine çekerek yürümek… paha biçilemez bir duygu olsa gerek. Türkiye de kütüphane bakımından aslında zengin sayılabilecek bir ülke. Özellikle İstanbul’da yüzlerce yıllık, binlerce kitaplı kütüphaneler bulunuyor. Buralara okul gezisi yaparak ya da bireysel olarak giderek çocuğa okuma sevgisi kazandırabilirsiniz. Emin olun.
4- Anne ve Babanın Kitap Okuması
Geldik en önemli konuya. Bilindiği üzere çocukların hayatta ilk rol model aldıkları kişiler anne ve babalarıdır. Nasıl ki sigara içen bir anne babanın ileride sigaraya başlayan çocuklarına şaşıracak halleri yoksa kitap okuyan anne babanın da kitap okumayı seven çocuklarına şaşırması beklenemez. Çocuklar ebeveynlerinden gördüklerini yapma eğilimindedir. Evde anne ve babasının günün belirli zamanlarında kitap okuduğunu göre çocuk inanın kitap okumanın nasıl bir his olduğunu merak edecek ve onun için bir tutkuya dönüşmesi kolaylaşacak. Hatta evinizde bir de büyükçe bir kütüphane varsa etkilerini bir de o zaman görün.
Çocukları kitap okumaya teşvik etmek, onlara hikaye kitabı okuma aşkı aşılamak için birçok yol var elbette. Mesela çeşitli ilkokul okuma anlama çalışmaları ile okuduklarını da anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Bunlar en basit şekilde uygulayabilecekleriniz. Hemen denemeye başlamaya ne dersiniz?