Çocukların zeka gelişimi açısından onlarca oyun var ama strateji oyunlarının yeri ayrı bize kalırsa. Çünkü strateji oyunları kapsamlı düşünmeyi, mantıklı kararlar almayı, ilerisini görebilmeyi geliştiren oyunlar. Adeta bir komutan edasıyla çocuklar hamlelerini etraflıca düşünüyor ve ona göre kararlar alıp hamleler yapıyorlar. Artık eskisi gibi bu tarz strateji oyunlarına ulaşması da çok zor değil ve fiyatları da makul aralıklarda. Gelin, sizlere çocuklar için en güzel 5 strateji oyununu anlatalım.
5 Muhteşem Strateji Oyunu
1- Reversi
Reversi oyunu 1883 yılında İngiltere’de tasarlanmış oynaması zevkli, kazanımı yüksek bir oyundur. Milli Eğitim Bakanlığının da müfredatında bulunan Akıl ve Zeka oyunları dersinin olmazsa olmazlarında olan Reversi oyunu, stratejik becerilerinizi geliştirmeniz için muhteşem bir oyundur.
Oyundaki amaç, rakibinizin taşlarını kıstırarak kendi taş renginize döndürmektir.
2- Mancala
Son yıllarda, her ilkokuldan liseye kadar her sınıfta bir adet Mancala’ya rastlanmaya başlandı. Sebebi ise stratejik oyunlar arasında en iyilerinden biri olması. Ayrıca yüzyıllardan beri Türk kültürünün bir parçası olması, bu oyuna daha çok ilgi duymamıza neden oluyor.
Yapılacak hamleler, dikkatli düşünülmeli. Çünkü Mancala oyununda kazanıyorum sanarken işler bir anda tersine dönebilir. İyi bir strateji geliştirin ve hamlelerinizi doğru yapın.
3- Dokuz Taş
4- Blook (Quoridor) Zeka ve Strateji Oyunu
Redka Blook Zeka Oyunu, biraz satrancı andıran çocuklara çok şey katacak bir strateji oyunudur. Koridor adıyla da anılan bu oyunda amaç rakibin sahasına geçmektir. Ama bunu başarmak her zaman kolay değil. Çünkü rakibiniz önünüze engeller koyup sizi engelleyebilir. Doğru hamleleri yapan oyuncu oyunu kazanır. Her hamleden önce iyice düşünmek ise bu oyun için olmazsa olmazlardan.
5- Go
Bonus: Satranç
Muhteşem Strateji Oyunları yazımıza satrancı koymamak hiç olur mu? Olmaz tabi ki. Binlerce yıllık bu oyun en popüler strateji oyunlarından. 7’den 70’e herkesin oynayabileceği bu oyun muhteşem bir beyin jimnastiği olanağı sağlar size. Üstelik birkaç hamle sonrasını da tahmin etme zorunluluğuna neden olacağı için çok daha stratejik bir düşünme ister. O halde hamlenizi yapın ve Şah Mat!