fbpx

Dünyanın 10 Farklı Ülkesinden Ebeveynlik Anlayışları

Nasıl ki sadece bizim ülkemizde bile onlarca, yüzlerce farklı ebeveyn tipine rastlamak mümkünse dünyanın pek çok ülkesinde de değişik ebeveynlik anlayışları var. Bazıları “yok artık olmaz o kadar da” dedirtecek bazıları ise “aa bunu ben de deneyeyim” fikrine sürükleyecek sizleri. Gelin dünyanın 10 farklı ülkesinden, 10 farklı kültüründen ebeveynlik anlayışlarını anlatalım sizlere.

10 Farklı Ülkeden 10 Farklı Ebeveynlik Anlayışı

1- Polinezya Adası

Polinezya Adası’nda çocuklar anne babaları tarafından değil genelde büyük kardeşleri tarafından büyütülüyor. Eğer büyük kardeşi yoksa bu iş için kuzenler seçiliyor. Bu sayede çocuklar küçük yaşlardan itibaren kendi kendilerine yetebilecek hale geliyorlar ve çok daha çabuk olgunlaşıyorlar.

2- İtalya

Bize oldukça tuhaf gelecek ama İtalya’da çocukların herhangi bir uyku saati bulunmuyor. Bizde televizyonlarda bile çocuklara uyumaları gerektiği hatırlatılırken İtalya’da uyku saati diye bir kavramın olmaması çok ilginç gerçekten.

3- Finlandiya

Artık ülkemizde de herkesin bildiği gibi Finlandiya eğitim konusunda aşmış ülkelerden. Yine herkesin bildiği gibi Finlandiya’da standart testler bulunmuyor ve çocuklar sınav konusunda stres yaşamıyorlar. Ebeveynler de bu sistemin en büyük destekçilerinden.

Ebeveynlik Anlayışları

4- Hindistan

Hindisanlı ailelerin ebeveynlik anlayışları da bizim ebeveynlik anlayışı ile benzerlik gösteriyor. Genelde 5 yaşına kadar Hintli çocukların kendine ait odası olmuyor ve ebeveynleri ile birlikte yatıyorlar.

5- Japonya

Japonya’da çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren özgür bırakılıyor. Çok küçük yaşlardaki çocukları metroda, otobüste her an tek başlarına görmeniz mümkün. Tabi ebeveynlerin bu denli rahat olmasında Japonya’nın dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olması da yatıyor.

6- Fransa

Herkesin malumu olduğu üzere Fransa’nın köklü bir mutfak kültürü var ve yemek hayatlarının çok önemli bir parçası. Ebeveynler de mutfak üzerinden çocuklarına bir şeyler öğretme amacındalar genelde. Birlikte yemek yapma, birlikte yemek yeme gibi.

7- Almanya

Almanya’daki çocukların anaokulunda oyuncak oynamaları yasaklanmış durumda. Bunun ise geçerli bir sebebi var kendilerine göre. Bu sayede çocuklar, arkadaşlarıyla daha çok iletişimde kalıyor ve kendi fikirlerini geliştirmek için zaman buluyorlar.

8- Kore

Kore’de çocuklar açlığa dayanıklı olacak şekilde büyütülüyorlar. Bizdekine benzer şekilde onlarda da aile ile birlikte yemek yemek çok yaygın ve aile üyelerinden biri dahi eksikse yemeğe başlanmak için o bekleniyor.

9- Vietnam

Çocukların tuvalet eğitimi elbette önemli bir konu ama Vietnam’da bu durum biraz abartılmış gibi. Çocuklar 1 yaşını doldurmadan tuvalet eğitimini tamamlamak üzere yetiştiriliyorlar. Bunu da çeşitli psikolojik koşullanmalar ile sağlıyorlar.

10- Norveç

İnternette gezerken kuzey ülkelerinde çocukları karda dışarı çıkardıklarını, soğuk suya attıklarını görmüşsünüzdür. Bu duru Norveç’te bu denli abartılmasa da çocuklar küçük yaşlardan itibaren doğaya çıkarıyorlar, aileleri ile vakit geçiriyorlar.

Kaynak: Pop Sugar web sitesi

Paylaş:

Bir cevap yazın