Günümüzde çoğu insan için kitap okumak iyidir, televizyon izlemek ise kötüdür. Hele ki bunu bir çocuk yapıyorsa algı tümüyle değişir. Kitap okuyan çocuk faydalı bir iş yapmış olur ama televizyon izleyen ise boş işlerle meşgul oluyordur ve derslerini aksatacaktır. Peki neden kitap okumak televizyon izlemeye göre daha iyi bir şey gibi algılanıyor ki? Halid Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu kitabını okusanız entelektüel kabul edileceksiniz ama dizisini izlediğinizde birçok tepki alacaksınız? Halbuki her kitabın iyisi kötüsü olduğu gibi her dizini her filmin de iyisi kötüsü var.
Bilim Kitap Okumak ve Televizyon İzlemek Hakkında Ne Diyor?
Japonya’da Tohoku Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada 276 çocuğun beyinleri üzerinde incelemeler yapıldı. 276 çocuk televizyon başına oturtuldu ve sonrasında beyinleri incelendi. Araştırmalar sonucunda televizyon izleyen çocukların beyinlerindeki saldırganlık ve aşırı uyarılma bölümlerinin kalınlaştığı fark edildi. Ayrıca sözel becerilerinin gerilediği gözlendi. Üstelik televizyon izlenen saatler arttıkça bu etkilerin de arttığı gözlendi.
Aynı yıl kitap okuma üzerine yapılan bir başka araştırmanın sonuçları ise çok farklıydı. Roman bittikten sonra öğrencilerin dil ile ilgili bölümlerindeki bağlantılar arttı. Duyusal motor bölümde hareketlilikler meydana geldi. Bu okuyucuların kitaptaki karakterlerin yerine kendilerini koyduklarını ve onlar gibi hissettiklerini gösteriyordu.
Bunun yanında kitap okumanın özellikle roman ve hikaye kitabı okumanın uzun vadeli faydaları da mevcut. Alzheimer’a yakalanma ihtimali kitap okuyanlarda iki buçuk kat azalıyormuş yapılan araştırmalara göre.
Kitap okumanın stres seviyesini düşürmeye de ciddi etkisi bulunuyor. Yüzde 68 stres düşürücü etkisi ile kitap okumak ilk sırada yer alıyor. İkinci sırada müzik dinlemek sonrasında ise çay, kahve içmek ve yürüyüş yapmak var.
Çocukla Birlikte Kitap Okumak ve Televizyon İzlemek
İlkokula giden öğrenciler anne ya da babaları ile televizyon izlediğinde etkileşimlerinin çok daha az olduğu görülmüş yapılan araştırmalar sonucunda. Ebeveynler, televizyon izlerken çocuklarına sadece birkaç yorum yapıyorlar. Hatta eğitici bir televizyon programı izlerken bile. Kitap okurken ile tam tersi bir sonuç gözleniyor. Aslında bunun sebebi içeriğin kaliteli veya kalitesiz olması değil. Televizyonun bizi pasif tutmak, kitabın ise aktif tutmak için tasarlanması. Arkanıza yaslanıp televizyonu saatlerce izleyebilirsiniz, olayları, karakterleri çok derinlemesine düşünmezsiniz. Ama kitap böyle değildir. Kitap okurken hayal gücünüzü kullanır, çıkarımlar yaparsınız. Bu da beyninizi aktif tutmaya yarar.
Çocuklarınızla televizyon izlemeyin, kitap okuyun diyoruz bizler de bu yüzden. Öğretmen iseniz kitap okuma saatleri ya da hikaye anlatma saatleri de yapabilirsiniz. İşinize yarayacak birkaç bilgiyi daha önce yazmıştık. İlginizi çekebilir.
Ortamınızı Değiştirin
Çocuğunuzun ya da sizin televizyon izleme eğiliminiz varsa ortamı değiştirin. Evlerde televizyon genelde baş köşede bulunur. Televizyonun yerini değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Eve birkaç kitap alıp çocukları okumaya teşvik edebilirsiniz.
Doğru Kitaplar Seçmek
Doğru kitaplar seçmek sizin için de çocuğunuz için de oldukça önemli bir konu. Çocuğu satın alma sürecine dahil ederseniz bir kitabı okuması ve motive olması daha kolay olacaktır. Ona ne tür kitaplar okumak istediğini sorun. Birlikte gidin alın. Yine de sizin filtrenizden geçsin ama kitaplar. Seviyesine uygun olmayan bir kitap okumasını zorlaştıracaktır. İlkokulda hikaye kitabı okumanın önemi çok büyük. Ebeveyn ve öğretmen olarak sizler de bunun bilincinde olun. İlkokulda hikaye kitabı okumak neden önemlidir merak ediyorsanız sizleri ilgi duyabileceğiniz başka bir yazımıza alalım.
Kaynak: Medium.com