Montessori eğitimi gün geçtikçe dünyada yaygınlaşan eğitim yöntemleri arasında bulunuyor. Ülkemizde de özel ve devlet destekli olarak her geçen gün yeni girişimler yapılıyor. Okullarda dahi Montessori eğitimine giriş düzeyinde çalışmalar yapılıyor. Peki klasik eğitim ile Montessori eğitimi arasındaki temel farklar nelerdir? Gelin bunlara bir göz atalım.
Klasik Eğitim İle Montessori Eğitimi Arasındaki Farklar
Montessori Eğitimi
1- Montessori eğitiminde merkez öğrencidir. Öğretmenler değildir. Elbette çocukların başında bir rehber vardır ama gerekmedikçe rehber kesinlikle müdahalede bulunmaz. Gereklilikten kasıt da öğrencinin ihtiyaç duyması halidir.
Klasik eğitimde ise eğitim daha öğretmen merkezlidir ve etkinlikler, ders planları öğretmen tarafından belirlenir, çocuklar katılım sağlar.
2- Montessori eğitiminde her çocuk ile tek tek ilgilenilir. Rehber onlara özel ilgi göstererek her çocuğun içindeki potansiyeli keşfetmeye ve ilgi alanları neyse ona yönlendirmeye çalışır.
Klasik eğitimde ise çocuklar bireysel olarak değil grup olarak eğitilir. Matemetiğe ilgisi olmaya çocuk dahi matematik öğrenmesi için zorlanır. Aynı durum resim, müzik, fen bilimleri gibi derslerde de mevcuttur.
3- Karma yaş grupları Montessori sınıflarının vazgeçilmezidir. 3 yaş aralıklarına göre sınıflar oluşturulur. Bu sayede büyükler, küçüklere yardım edebilir, küçükler de büyüklerden yeni şeyler öğrenebilir. Üstelik farklı yaşlardan arkadaşları da olur.
Klasik eğitimde tüm öğrenciler aynı yaştadır. Bu normal gibi gözükse de bazen ciddi sorunlar oluşturur ve verilen eğitimin kalitesini düşürebilir.
4- Montessori eğitiminde çocuk için ders saati sınırlaması yoktur. Çocuk kendi belirlediği bir konu üzerinde istediği kadar çalışabilir. Diğer konuya geçme zamanını kendi belirler. İsterse bireysel çalışır, isterse grup çalışmalarına katılır.
Klasik eğitimde ise çocuğun neye çalışacağı, ne yapacağı önceden belirlenmiştir.
5- Montessori eğitimi için özel hazırlanmış Montessori eğitim materyalleri vardır. Bu sayede çocuk öz bakım becerilerini de geliştirebilir.
Klasik eğitimde çocuk için özel hazırlanmış materyaller sınırlıdır. Ama yine de idealist öğretmenlerimiz sayesinde çeşitli gelişmeler vardır.
6- Montessori eğitiminde deneyimleyerek öğrenme esastır. Klasik eğitimde ise ne yazık ki hala ezbere dayalı eğitim mecbur edilir. Bireysel öğretmen çabaları ile bu aşılmaya çalışılsa da sistem ezbere dayalı olduğu için öğretmenlerin de yapabileceği pek bir şey yoktur.
İşte klasik eğitim ile Montessori eğitimi arasındaki farklar bunlar. Fakat burada önemli olan nokta Montessori eğitiminin daha butik olarak uygulanabileceği. Ülke geneline yayılması zaman ve emek istiyor. Umarız ki daha yaygın olarak ülkemizde göreceğimiz günler gelir.
Montessori eğitimi ile ilgili daha fazla yazı okumak isterseniz aşağıdaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.
Kaynak: Age of Montessori Web Sitesi