Milli Eğitim Bakanlığı, son birkaç yıldır çocukların oynadığı zeka oyunları üzerinde biraz fazla duruyor. Her türlü online içeriğe ulaşmanın inanılmaz kolaylaştığı bir ortamda çocuklar için MEB zeka oyunları dersi koyması bize kalırsa çok doğru bir hamle. Akıl oyunları dersi adıyla da anılan bu ders üzerinde düşünülmesi, doğru uygulanması gereken derslerden biridir. Çünkü çocuklar biraz olsun bilgisayar ortamından uzaklaşacak, masa oyunları ile hem sosyalleşip iletişimlerini kuvvetlendirecek hem de akıl yürütme becerilerini geliştirecek. Bilgisayar oyunlarının zararları başka bir yazının konusu olsun. Biz bu yazıda MEB izinli zeka oyunları hakkında bilgi verelim. Kaynak olarak pek çok kadrolu öğretmenin hazırladığı çizelgeleri kullandık. Çocuklar için çok uygun oyunlar olduğunu düşünüyoruz. Başlayalım.
MEB İzinli Oyunlar
Başlangıç Düzeyinde Zeka Oyunları
1- Sudoku
Sudoku, her yaştan insanın oynayabileceği akıl yütütmeler ile kolayca öğrenebileceği ve uygulayabileceği bir oyundur. Bir çeşit bulmaca olarak nitelendirebileceğimiz sudoku, Japonya kökenlidir. Sudoku oyununun 50’den fazla türevi vardır. En bilineni ise 9×9 boyutlarındaki klasik sudokudur. 81 kareden oluşan oyun tahtasının üzerine doğru rakamları doğru şekilde yerleştirmek amaçlanır.
Bunun dışında matematik sudoku, şekillerle sudoku ve apartman sudoku da diğer popüler sudoku çeşitlerindendir.
2- Tangram
Tangram çok köklü bir oyundur ve tarihi 4000 yıl öncesine dayanır. Çıkış noktası tam olarak bilinmese de tüm dünyaya Uzak Doğu’dan yayıldığı sanılıyor. Tangram oyununun asıl amacı, hayal gücünüzü ve 3 boyutlu düşünme becerinizi geliştirmektir. Genlede 4’lü ve 7’li olarak satılan tangram ile yüzden fazla şekil yapmak mümkündür. 4’lü tangram ile 100’den fazla, 7’li tangram ile 1600’dan fazla şekil yapmak mümkündür.
Orta Düzeyde Zeka Oyunları
1- Akıllı Bloklar (Soma Küpleri)
Akıllı Bloklar oyunu, çocukların el göz koordinasyonunu, 3 boyutlu düşünme becerisini geliştirmeyi amaçlayan, basit ama kazanımı fazla bir oyundur. Soma küpleri ismiyle de anılan bu oyun, MEB onaylı oyunlar listesinde bulunuyor. Piyasada birçok muadili olan bu oyunun en doğrusunu seçmek önemli. Onu belirtelim.
2- Satranç
Satranç oyununu çok anlatmaya da gerek yok aslında. Tüm dünyada bilinen ve birçok ülkenin ders müfredatından olan satranç, 7’den 70’e herkesin oynayabileceği, beyin jimnastiği yapabileceği muhteşem bir oyun.
İleri Düzeyde Zeka Oyunları
1- Reversi
Reversi de MEB izinli zeka oyunlarından biri. Kazanmak için ciddi bir strateji gerektiren Reversi oyununda işler bir anda değişebilir. Kazandım sanarken bir hamle ile oyun tahtasının rengi baştan aşağı değişebilir. Bu yüzden oyuna başlarken ciddi stratejik hamleler yapmak çok önemli.
2- Mangala
Okullarda en çok bulunan oyun hangisi diye sorsak cevap mangala olur sanırız. Son yıllarda popülaritesi oldukça artan bu oyun tam bir strateji ve zeka oyunu. Yüzyıllardır Türkler tarafından oynanan ve kültürümüzün de bir parçası olan Mangala oyununu zevkle oynayacağınıza, oynatacağınıza eminiz.
3- 9 Taş/3 Taş
Dünyanın en eski oyunlarından biri olan, 2 bin yıllık arkeolojik kazılarda dahi izlerine rastlanan 9 Taş oyunu da MEB Zeka Oyunları dersi müfredatında. Öğrenmesi basit ama kazanması o kadar da basit olmayan bu oyun sayesinde çocuklar büyük kazanım elde edecektir.
MEB izinli zeka oyunları hakkında küçük bir derleme yaptık. Bununla birlikte, anagram, çit, resim hatırlamaca, tetromino, mayın tarlası, amiral battı, kelime avı, connect four gibi oyunlar da var. Ama biz en çok tercih edilen ve kazanımının daha yüksek olduğumuz oyunları ele aldık daha çok. Oyunların hepsi MEB izinli zeka oyunlardır, müfredata herhangi bir aykırılığı yoktur.