fbpx

Montessori Eğitimi Ne Demek? Neden Montessori Eğitimi?

Son yıllarda oldukça popülerleşen bir eğitim metodu var. Adı Montessori eğitimi. Sizlerin de kulağına sıklıkla çalınmıştır. Oradan buradan duymuş, hakkında bir şeyler okumuşsunuzdur. Peki Montessori eğitimi ne demek? Ayrıntılı olarak anlatmamızı ister misiniz? Cevabınız evet ise gelin yazımızı okumaya devam edin.

Montessori Eğitimi Ne Demek?

Montessori eğitimi, bireysel eğitime dayanan bir metottur ve her çocuğa ayrı olarak uygulanır. Bunun sebebi ise her çocuğun eşit kapasitede olmaması, farklı ilgi alanları olması olarak gösterilebilir. 30 kişilik bir sınıf düşünün. Bu sınıftaki çocukların hepsi aynı yaştadır ama aralarında ciddi seviye farklılıkları olabilir. Mesela 1 Ocak’ta doğan çocuk ile 31 Aralık’ta doğan çocuk muhtemelen aynı sınıfa konur. Ama aralarında 1 yaşlık bir fark vardır ve seviyelerinin farklı olması da oldukça normaldir. Sırf bu sebepten bile bu iki çocuğun aynı eğitim filtresinden geçmesi çok da normal değildir. İşte Montessori eğitimi tam olarak bunun üzerine yoğunlaşıyor ve bireysel bir eğitim modeli uygulanıyor.

Montessori eğitimi ne demek

Dünyada da yaklaşık 100 yıldır uygulanan bu yöntem gün geçtikçe daha da önem kazanmaya devam ediyor. Peki neden Montessori Eğitimi?

Neden Montessori Eğitimi?

  • Montessori eğitiminin ilk amacı çocuğun çocukta bir farkındalık oluşturmaktır. Çocuk evrendeki yerini, sorumluluklarını, yapılması gerekenleri öğrenir Mentessori metodu ile. Çocuklar doğa ile iç içe bir halde eğitim alır. Bu sayede doğayı sever, bunun neticesinde de ruhsal gelişimleri artar. Ayrıca barış kavramına yatkınlık kazanır.

Peki bu bize neyi gösterir? Çocuk öncelikle doğaya saygılı olur. Yol kenarında gördüğü bir ay çiçeğinin aslında              kendinden daha farklı olmadığını kavrar. Doğa bilinci gelişir ve diğer canlılarla ortak bir paydada, barış                          içerisinde yaşamayı öğrenir.

  • Yukarıda da dediğimiz gibi Montessori eğitiminde önemli olan birey ve bireyin gelişimidir. Çocuklar başka öğrencilerin hızına yetişmek ya da onların hızına düşmek zorunda değildir. Herkesin kendi izleyeceği bir yol vardır.
  • Montessori eğitiminde çocuklar için bir yaşam alanı açılır. Lavabolar erişemeyecekleri bir yerde değildir ya da dolaplar onların boyunu aşmaz. Bu sayede çocuklar kendi sorumluluklarının sahibi olur ve bunu yardım almadan yerine getirebilmeyi öğrenir.
  • Çocuklar ezber ile bir şeyleri öğrenmezler. Zaten ezberleyerek kalıcı öğrenme sağlamak mümkün değildir. Çocuklar öğrenirler ve öğrendiklerini uygulayarak tekrar öğrenirler. Öğrenmeyi severler.
  • Çocuklar hayatı deneyimleyerek öğrenirler. Bilgileri teori ile sınırlı kalmaz.
  • Montessori eğitimi bir rehber, bir danışman kontrolünde yapılır. Bu rehber her çocuk ile ayrı ve özel olarak ilgilenir. Bu sayede, rehber çocukların potansiyelini keşfedebilir, onu çok daha sağlıklı olarak farklı alanlara yönlendirebilir.
  • Karma yaş sınıflar, Montessori eğitiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Yukarıda farklı seviyelerdeki çocukların aynı sınıfta olmaması gerektiğini söylediğimiz için kafanız karışmış olabilir. Ama açıklayalım. Montessori eğitiminde sınıf karma dahi olsa bireysel eğitim programları olduğu için sınıfta çocuktan büyük veya küçük öğrencilerin olması onun zararına değil yararınadır. Çünkü büyük öğrencilerden yeni şeyler öğrenirken, küçük öğrencilere de yeni şeyler öğretebilirler. Yani hem öğrenmenin hem de öğretmenin keyfini yaşarlar.
  • Öğrenme programlarında herhangi bir sınırlama yoktur. Haftada şu kadar saat bunu çalışacaksın denmez çocuklara. Bunun yerine çocuk doyuma ulaştığını anladığı zaman o konuyu bırakır.

İşte neden Montessori eğitimi dediğinizde alacağınız tatmin edici cevaplar bunlar. Montessori eğitimi ne demek diye size sorulduğunda da artık detaylı şekilde muhatapınıza konuyu açıklayabilirsiniz. Montessori eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak için aşağıda bulunan linkteki yazımıza tıklayabilirsiniz.

Kaynak: montessori-nw.org

 

Paylaş:

Bir cevap yazın