Toplumun ciddi bir kesimi tarafından öğretmenlik çok kolay bir meslek olarak görülse de aslında bunun ne kadar yanlış bir düşünce olduğu aşikar. Türkiye’deki öğretmenlerin yaklaşık %60’ı emekliliği beklemeden mesleği bırakmayı düşünüyor. Bu oranın bu seviyede olmasının birçok nedeni olsa da öğretmenlerin okullarda yaşadığı stres bunun en büyük nedenlerinden biri. Öğrenciler ile birlikte olmak, onların başarılarında pay sahibi olmak ne kadar sevindirici olsa da her gün onlarca öğrenci ile uğraşmak da bir o kadar yorucu ve stresli. Gelin bu yazıda öğretmenlerin neden strese girdiğine, neden zaman zaman tükenmişlik yaşadıklarına değinelim ve öğretmenler için stres ile başa çıkma yolları hakkında ipuçları verelim.
Size Destek Olabilecek Öğretmenler Bulun
Okulda stres yaşadığınızda ya da bir probleminiz olduğunda size destek olabilecek en iyi kişiler yine sizin gibi aynı sorunları yaşayan öğretmen arkadaşlarınızdır. Çünkü halinizden anlayabilirler ve empati yapabilirler. Ders aralarında ya da okul çıkışında birbirinizle konuşarak birbirinize destek olursanız inanın stres ile çok daha iyi başa çıkabilirsiniz.
Oyun Oynamak İçin Zaman Yaratın
Bir ilkokul öğretmeni iseniz her şeyin her zaman güllük gülistanlık gitmesini bekleyemezsiniz. Öğrenciler, derslerden çabuk sıkılabilir, konsantrasyonlarını kaybedebilir, ilgisiz olabilirler. Bu durumun size yansıması da pek hoş olmasa gerek. Bu yüzden gün içinde öğrencilerinizle oyun oynayabileceğiniz zamanlar yaratın. Farklı şeyler anlatın, değişik şeyler yapın. Bu hem sizin üzerinizdeki stresi azaltacak hem de sınıf içi paylaşımı artıracaktır.
Kendinize Bakın
“Kendinize bakın”dan kastımız makyaj yapıp sınıfa gelin değil. Tabi ki bunu da yapabilirsiniz. Sizi iyi hissettiriyorsa hiçbir sorun yok. Burada kendinize bakın cümlesinden kastımız kendinizle ilgilenin ve kendinize vakit ayırın. Akşamları koşuya çıkın mesela. Ya da evde yoga yapın. Biraz dinlenmek için kitap okuyun. Sizi iyi hissettiren ne varsa onları yapın. Unutmayın, kendinizi iyi hissederseniz öğrencilerinize de pozitif enerji verirsiniz. Öğretmenler için stres ile başa çıkma yolları arasında en faydalılarıdan biri de budur.
Her Şeyi Yapmaya, Her Şeye Koşturmaya Çalışmayın
Yaptığınız meslek büyük bir sorumluluk gerektiriyor. Büyük sorumluluklar da her zaman büyük stresler yaratır. Stres olup umutsuzluk yaşadığınız anda bakış açınızı değiştirin. Sizler her gün onlarca öğrenciyi mutlu edemezsiniz. Bir yerde yetişemeyeceğiniz yerler olacak. Neyi yapıp neyi yapamayacağınızın sınırını iyi çizin. İyi çizin ki umutsuzluğa düşme şansınız azalsın.
Eve İş Getirmeyin
Öğretmenliğin rahat bir meslek olduğunu düşünenler, öğretmenliği sadece okul saatleri ile sınırlı sanıyorlar. Halbuki eve gelince de okul ile ilgili bir sürü işle ilgilendiklerinden kimsenin haberi yok. Eve iş getirmeyin diyoruz fakat maalesef bu pek mümkün gibi durmuyor Türkiye şartlarında. Yine de evde yapacağınız işleri minimuma indirmeye çalışın. Evde, okul ile ilgili ne kadar az iş yaparsanız ailenize, sevdiklerinize ve kendinize daha çok zaman ayırırsınız. Bu da öğretmenler için stresle başa çıkma yolları arasında en etkilisi.
Kendinizi Geliştirmeyi Hayatınızın Büyük Bir Parçası Yapmayın
Bu söylediğimizi biraz açalım. Öğretmenler kendilerini geliştirmek zorundadır. Kendileri gelişsin ki öğrencileri de gelişsin. Yerinde sayan bir öğretmenden daha kötüsü yoktur. Fakat, kendinizi geliştirme işini boş zamanlarınızda yapmayın. Mesela boş zamanlarınızda kitap okumayı seviyorsanız bu eğitim kitabı olmasın. İşinizi hobi haline getirmeyin. Bunun yerine daha çok zevk alacağınız şeyler yapmaya yönelin. Hem beyninizi hem de ruhunuzu boşaltacak şeylerle uğraşın. Kendinizi geliştirmek için de belki bir kursa kayıt olabilirsiniz ya da etkinliklere, konferanslara gidebilirsiniz. Eğer öyle yaparsanız belirli bir zaman ayıracağınızı bildiğiniz için bu hobi ya da boş zaman aktivitesi olmamış olur.
Kendiniz Olun
Eğitim bir bilimden çok bir sanat gibidir aslında. Her öğretmen de o sanatın sanatçılarıdır. Hepsinin farklı bir üslubu, farklı bir yaklaşımı vardır. Sizin üslubunuz kurumun da üslubuna şekil verir bir yerde. Bu yüzden kendi tarzınızı bulmak, kendinize uygun bir yoğurt yeme şekli belirlemek her zaman daha iyidir. Kendiniz olduğunda stres altında kalmanız ve tükenmişliğe doğru gitmeniz inanın azalacaktır.
Sizin Gibi İnsanlar Bulun
Derdinizi anlatabileceğiniz, size destek olacak, sizi geliştirecek insanları her zaman çevrenizde bulmak kolay olmayabilir. Ama aslında hepsini bir tık uzaklıkta bulabilirsiniz. Eğitimle ilgili bloglara bakın, Facebook öğretmen gruplarına katılın, sosyal medyada her daim takipte kalın. Başkalarının da sizin gibi dertlerden veryansın ettiğini bilmek size cesaret verecektir. Bu sayede iş hayatında stres yaşadığınızda başa çıkmanız kolaylaşır.
İş Değiştirmekten Korkmayın
Türkiye şartlarında bu söylediğimiz biraz zor aslında. Siz bin bir emek sonucu atanmak için çalışmışsınız, sonunda atanmışsınız ve aslında sevdiğiniz işi yapıyorsunuz. Kimse için kolay olmamalı böyle bir durum. O kadar emeğin sonunda pes etmek mi? Hayır dediğinizi duyar gibiyiz. Ama eğer gerçekten çok stres altında çalışıyorsanız ve tükenmişlik sendromu yaşamaya başladıysanız bunu bir gözden geçirmekte fayda var. Böyle bir baskı altında öğrencilerinize de faydalı olamazsınız ki. Belki amatör olarak iyi yaptığınız bir şeyi profesyonel olarak yapabilirsiniz. Ya da bulunduğunuz okuldan başka bir okula nasıl tayin olacağınızı araştırabilirsiniz. Yeter ki kendinizi stres altında hissetmeyin.
Her Şeyin Artısı ve Eksisi Vardır!
İş hayatında stres ve tükenmişlik yaşadığınızda bir şeylerin ters gittiğini düşünmeniz çok normal. Peki bu ya geçici ise. Ya sadece dönemlik bir sıkıntıysa. Her sabah işe gitmek için yataktan heyecanla kalkıyor musunuz? Tüm strese, sıkıntıya rağmen öğrencilerinizin yüzünü göreceğiniz için kendinizi mutlu hissediyor musunuz? Cevabını evet ise biraz zamana bırakın. Herkesin hayatında, herkesin iş yerinde stres olur. Önemli olan yaptığınız işi sevdiğinizden emin olmanız.
Kaynak: www.weareteachers.com