Sınıfta Dahi Saati Uygulaması (ABD menşeili) öğrenci merakı üzerine kurulu bir öğrenme yaklaşımı olmakla birlikte, kendi kendine öğrenme ve tutku temelli çalışmayı savunmaktadır.
Klasik öğrenmede, öğretmenler akademik standartları oluştururlar ve bu standartlar etrafında ders ve üniteleri planlarlar. Dahi Saati uygulamasında, kontrol öğrencilerdedir (ne çalışacakları, nasıl çalışacakları, ne yaptıkları ve sonuç olarak ne ürettikleri ). Öğrenme modeli olarak, araştırmayı, sorgulamayı, yaratıcılığı ve kendi kendine öğrenmeyi teşvik eder.
Dahi Saati Uygulamasının Farkı Nedir?
Dahi Saati uygulaması, okulda belirlenen bir süre boyunca öğrencilere kendi öğrenimlerini tasarlama özgürlüğü sağlar. Öğrencilere, bir amaç duygusuyla kendi meraklarının peşinden gitme olanağı tanır.
Sınıfta Dahi Saati Uygulaması: 6 İlke
Amaç Anlayışı
Öğrenciler çalıştıkları konuda kendi amaç anlayışlarını bulmalı, bunu anlamalı ve üretebilmeliler. Bağlam ve motivasyon artık tamamen akademik değildir ki bu hem öğrencileri hem de öğretmenleri ayarlamalar yapmaya zorlar. Günümüz dünyasının sürekli ve hızlı değiştiği düşünüldüğünde, uyum sağlama ve ayarlamalar yapabilme becerisi oldukça önemlidir.
Tasarım
Öğretmenlerin önceden tasarladığı belli bir çerçeveye oturtulmuş içerik yerine, öğrencilere kendi öğrenim deneyimlerini tasarlama özgürlüğü verilir.
Araştırma ve Bilinçli Dolaşım (Navigation)
Filtrelenmemiş içeriklerin arasında dolaşarak, araştırma olasılığı, bilgi toplama ve odaklı araştırma ile, öğrenciler onlara göre önemli olan fikirleri anlayabilirler. Bu dolaşım ve olasılık incelemesi, daha odaklı araştırma ve sorgulamaya öğrencileri götürür. Böylece, araştırma temelli öğrenim ve Dahi Saati uygulaması iç içe geçmiş olur.
Yarat/Üret
Öğrenciler, ister üretsin, yapsın, tasarlasın, eyleme geçsin isterse de yayımlasın, yaratmak dahi saati uygulamasının temelini oluşturur. Daima, gözle görülür bir fonksiyonu ya da ürünü vardır.
Sosyalleşme
Öğrenciler, planlamak için öğretmenlerle, üretmek için arkadaşlarıyla, çalışmalarına bir amaç tespit etmek için diğer kişi ve uzmanlarla bağlantıya geçerler.
80/20 Kuralı
Bu kural, dahi saati uygulamasına dayalı öğrenimle ilgili olarak tek yapıyı sağladığından önemlidir. İster haftada 1 gün 1 saat olsun isterse de daha fazlası, geleneksel eğitim ile faydalı bir kıyaslama sağlarken, dahi saati uygulamasıyla ilgili bir program ortaya konmuş olur.