Daha önce STEM diye bir şey duymuş muydunuz? Amerika’da bir eğitim standardı olan bu yöntem matematik ve fen bilimleri derslerinin bütünleştirilmesi olarak algılanabilir. Science, Technology, Engineering ve Mathematics kelimelerinin kısaltmasından oluşan bu standart ülkemizde FeTeMM olarak da adlandırılmaktadır. Biz, bu yazıda STEM olarak kullanmaya devam edeceğiz ve STEM eğitimi nedir ne değildir, neden önemlidir hepsini açıklamaya çalışacağız.
Başlamadan önce, daha açıklayıcı olması adına şunu söyleyelim: STEM, matematiğin, teknoloji ve mühendislikten ayrı öğretilmesinden ziyade bunların birlikte öğretilmesi üzerine yoğunlaşıyor. Hatta sonra zamanlarda bu harflerin arasına “A” harfi de girdi ve o da sanatı temsil ediyor ve STEAM olarak da geçiyor bazı kaynaklarda. Kısacası bu yöntem, disiplinler arası bir yaklaşımdır da diyebiliriz. Kafanız hala karışıksa ilerleyen bölümlerde örneklerle açıklayacağız. Hadi başlayalım.
STEM’in En Önemli Faydası Nedir?
Cevap aslında çok basit. Çocuklara hayat boyu öğrenmeyi sevdirmek. Eğer daha ilkokul çağındaki bir çocuk öğrenmeyi sevemezse, kesinlikle başarısız olacaktır. Kulağa biraz sert geldiğinin farkınayız fakat artık sürekli gelişen ve değişen bir dünyadayız. İlkokul çağındaki bir çocuk dahi sizden daha fazla şey öğrenme potansiyeline sahip ve öğrenmek istediği kaynaklara sizin zamanınızdakilere kıyasla çok daha kolay ulaşıyor. Bu yüzden, yeni şeyler öğrenmeyip kendini geliştirmeyenlere başarı çok uzak artık. Okullar artık bir şeyler öğreten kurumlar değil. Bir şeyleri nasıl öğreneceğinizi, öğrenmeyi sevdirmeyi amaçlayan kurumlara evrilmiş durumda. Ya da en azından böyle olmaya çalışıyorlar.
Neden İlkokulda STEM Eğitimi?
STEM aktivitelerinin ilkokulda değil de ilerleyen dönemlerde başlaması gerekmez mi diye düşünebilirsiniz. Fakat bu yanlış. İlkokul çağı, çocukların en meraklı olduğu, en çok öğrenmeye açık oldukları zaman. Eğer çocuklarınız her gün okula nefret ede ede gidiyorsa bunun sebebi doğru öğrenememesi ve sistemdir. Bu aktiviteler ile çocuklara öğrenme sevgisi aşılanacak ve okula koa koşa gideceklerdir. Okullar onlar için bir yük değil, bir yaşam alanı haline gelecek kısacası. Kendinizden düşünün. Her gün yeni şeyler öğrendiğiniz, kendinizi geliştirdiğiniz, sevdiğiniz işe mi gitmeyi tercih edersiniz; yoksa aynı işleri yaptığınız sıkıcı işinize mi? Cevap gayet net değil mi?
Çocuğum Fen Derslerine İlgi Duymuyor. Onun İşine Yaramaz Ki?
Bu soru çok yanlış bir soru. Hayatın kendisi matematik ve fen zaten. Günlük hayatta farkına varmadan o kadar çok mühendislik ve matematik üzerine düşünüyorsunuz ki tahmin bile edemezsiniz.
Kek yaparken bile bu disiplinlerden faydalanıyorsunuz. Nasıl mı? Öncelikle kekin tadının güzel olması için çeşitli kimyasal reaksiyonlar oluyor. Çeşitli malzemeleri birlikte kullanıyorsunuz, bazılarını da malzemelere dahil etmiyorsunuz. Bu kimyadır. Keke eklediğiniz şekerin, yumurtanın bir oranı olmalıdır. Bunları hesaplamalısınız ki tadı güzel olsun. İşte bu da matematiktir. Belki dijital bir termometre kullanabilirsiniz, ya da fırını 15 dakikalığına 200 dereceye getirirsiniz. Bu da teknolojidir. Hatta, kekin şekli de güzel olsun diyorsanız fırından kekin kabarmalarını izleyebilirsiniz. Ne az kabarsın ne de çok değil mi? İdeal kabarıklıkta fırından çıkarırsınız. İşte bu da mühendisliktir. Gördünüz mü kek yaparken bile işinize yarıyor. Hatta biz biraz daha ileri gidelim ve STEM’i STEAM yapalım. işin içine A harfini de sokalım art. Yani sanat. Kek fırından çıktıktan sonra tabağa koydunuz ve çeşitli meyvelerle süslediniz. Güzel bir sunum yaptınız, göze de hoş gelmesini sağladınız. Alın size sanat.
STEM’in sadece belirli alanlar için olduğunu düşünmeyin. Hayatın her alanına uygulanabilir.
STEM, İlkokulda Nasıl Katkılar Sağlar?
- STEM, öğrencileri motive edebilir. Çünkü gerçek hayattan örneklere de uygulanabilir. “Bunlar gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” diyen öğrenciler artık kalmayacak.
- Çocuklar neden sonuç ilişkisi kurmaya başlarlar.
- Öğrenciler daha derin, daha detaylı düşünebilirler.
- Öğrencilerin bireysel çalışma ve takım çalışması becerilerini geliştirir.
- STEM’de eğitim, ezberci değil sorugulayıcıdır.
- İletişim becerileri en üst seviyelere çıkabilir.
- Öğrenciler eleştirel düşünmeyi öğrenirler.
- Hata yapmanın aslında ne kadar değerli olduklarını görür öğrenciler. Hatalarından ders çıkarıp tecrübeler edinirler.
STEM eğitimi kısaca bu şekilde. Bu yöntemi bir kere anladığınızda ve faydalarını gözlemlediğinizde çocuklarınıza ya da öğrencilerinize ne kadar faydalı olduğunu göreceksiniz. Hiç vakit kaybetmeden devletin ve özel sektörün öncülüğünde bu eğitim programını okullarımıza kazandırmalıyız.
Kaynak: steampoweredfamily.com