Futoshiki, kelime anlamı olarak “eşit değil” demektir ve en sevilen zeka oyunlarındandır. Japonya’da bulunmuş bir bulmaca türüdür. Haliyle Uzakdoğu’da çok popülerdir. Zamanla ülkemizde de oldukça sevilir olmuştur. Mantık olarak Sudoku’ya benzese de oyun, ızgara üzerindeki büyüktür, küçüktür işaretlerine göre ilerler.
Futoşiki oyunu harika bir akıl yürütme ve matematik oyunudur. Sudoku türevlerinden biri olan futoşiki, ülkemizde de iyiden iyiye popüler olmaya başladı açıkçası. Oyun sudoku mantığına yakın ama ondan biraz daha farklı.
Futoşiki Nasıl Oynanır?
Futoşiki oyunu 3×3, 4×4, 5×5 ve daha büyük boyutlarda oynanabilir. Bu tamamen oynayacak kişinin seviyesine bağlıdır. Okula yeni başlayan öğrenciler 3×3’lük tabloyu tercih ederse daha yerinde olur. Bulmacalar daha kolay çözülür hale gelince seviyeyi elbette ki artırabilirsiniz.
Futoşoki oyununda genel mantık büyüktür, küçüktür işaretlerine göre kuruludur. Eğer bir karenin yanında büyüktür işareti varsa ondan sonra gelecek sayı muhakkak o sayıdan küçük olmalıdır. Mesela 4 rakamının yanında büyüktür işareti olduğunu farz edelim. Bir sonraki kutucuk 3, 2, 1 rakamından herhangi biri olabilir. Eğer o kutudan sonra da bir işaret var ise eleminasyon yaparak doğru rakamı bulmaya çalışırız.
Görsel olarak açıklayalım hemen.
Yukarıda gördüğünüz gibi önce en alt satırdan başlayalım açıklamaya: en sağda 4 verilmiş zaten. Bu yüzden 2’den büyük olması gereken tek sayı 3. En altta en sol kareye de mecburen 1’i koyuyoruz. Ardıncan en altın bir üstündeki satıra bakalım. 1 ile 2’nin arasına 3 gelemez. Çünkü 3’ü alt satıra koyduk. Aynı sütunda 2 tane 3 olamaz demiştik. Bu yüzden oraya 4 gelecek. Yine son kareye 3’ü koyuyoruz bu sefer de.
Bir üst satıra geçtiğimizde 2’nin üstüne 1’i koymalıyız. Çünkü 2’nin büyük olduğu tek sayı 1. Bu sebeple son kareye 4 kaldı.
Zaten bulmacanın büyük kısmı çözüldü. En üst satırın cevapları da bariz olarak ortaya çıktı. İşte Futoşiki bu denli güzel ve beyin jimnastiği yaptıran bir oyun. Özellikle küçük yaştaki çocuklara tavsiye ediyoruz.